Feb 28, 2009

SK SG MAS, SG LEMBING

Assalamualaikum Warahmatullah & Selamat Sejahtera


Suda balik!Alhamdulillah, selamat pergi n selamat smpai ke tanah air UMP ni. Smpai magrib tadi. Lewat sebab hujan. Hujan takleh gerak sbb kitorang nek hilux tu nk masok.hoho.Kalo tak, memang basah ler jawabnye.

Caner jadik fasi??? huwaaaaaa...best! walaupun sekejap je, tapi penat dier tu cam 2, 3 hari g.hoho.semangat betul nak cerite walaupun badan tak berape sihat, demam sket. tapi kalo nak tggu baik, memang boleh lupe nak cerite ape. Kire terhangat di pasaran la ni.hehe

3.00 petang

Kitorang beramai2 17 orang bertolak dari UMP naik bas mini tu. Perjalanan yang lama sebab pakcik2 tu kejap2 berenti singgah pam minyak la, workshop la.sume orang macam da tak saba nak smpai, last2 kebanyakan nye tertido nak menunggu sampai ke Sg Lembing tu. Kitorang sampai dalam pukul 4 lebih gitu n bertolak masok ke Sg Mas tu nek hilux utk trip yang pertama. Sangat excited sebab first time naik.Sebab jalan masok dier kecik, tu takleh nek bas tu.Jalan pun tak berape elok.

4.30 petang

Sampaila kat sekolah tu. Kitorang disambut Encik ZulAfham, betul ke aku eja ni.hoho. Dier suh letak barang sume2 n lepas asar kitorang pun tulun2 la makcik rewang. Huwaahh..cam kenduri kawen. Ade khemah, ade orang masak2. Yang anjurkan ni Petronas ngn MTBE, jadik ade la ramai orang buat2 keje. Aku pun rajin2 kan diri tolong kupas bawang putih.hahaha.memang aku tak bese bt keje dapur. tapi kire okela tu, progress~ lame2 kang pandai la masak.hahaha. Pastu kami reramai basuh pinggan. Hey, basuh pinggan aku bese oke!haahaha


[ini kami ramai2]


[ini anak bujang rajin.single.pilih la mane nak.haha]

Malam

Malam takde buat ape2 pun. Makan. Sangatttttt sedap. Alhamdulillah. Pergh.memang menjilat jari. Makan lauk hati. Sayur de udang ngn sotong. Lauk daging. Sambal belacan yang maniss. hullaaaa...tula macam orang kate, kalo masak ngn hati yang ikhlas, memang sedap. Air teh O pun sodappp. Maceh makcik!! Pas makan2 tu, ade yang borak2. Ade la jugak sesi interbiu budak2 ni ngn En Zul Afham tu. Staf petronas. Betui ka caparah?? Aku tak join memule. Da nk abes baru datang. Sangat best berbual ngn Encik tu. Macam2 dier tanya.Setelah malam, kitorang masok tido.Beralaskan tikar. Tikar2 pun, aku mimpi best gak.hoho


[ini encik zulAfham]

28 haribulan

Pagi

Aku memang tak ingat start pukul berape. Pagi2 tu, budak2 ni, isi angin dalam belon. Banyak sgt.Budak2 ni semangat siap sbb nak pegi men belon. tah pepe, dah besa pun cam budak2.haha.Tak lame pastu g sarapan. N pas sarapan tolong makcik2 ni potong labu lak. Ni pun same aku tak reti gak.hahaha. Payah benau, sampai luka tangan ni ha.anak dara takleh harap betol.pastu dalam aku da bosan2 potong labu tu, kitorang diselamatkan g suruh jadik fasi lak.wahh.lege hati ku.Selamat.tak reti dah aku potong si labu tu. Kitorang meeting jap ngan fasi dari kalangan staf MTBE, sume oke, senget2 gak, riang gembire je. Then kitorang pun start la program motivasi kitorang.yeah!So pagi tu ade macam2 la, budak2 UMP sendiri, ade yang kene g sekolah lain, ade yang tolong rewang, ade yang tolong sukaneka.



[main kapal terbang kertas]


[sesi membina kapal terbang.waahhh]


[tengok, derang pegang kapal terbang yang da siap]



[buat cerita daripada gambar2 yang diberi]


[sesi menyanyi2.akula lead singer.haha]



[tengah belajar sifir siput dari caparah ngn za]



[sukaneka]


[nila fasi2 nye]


[ni orang2 yang rewang.eh2, tu labu yang aku potong!haha]


[budak2 ni teringin, tapi takleh masok sukaneka]

Petang

Petang tu dah siap sume, kitorang pun kemas2 tempat tu. Memang dlm nak dekat pkl tige tu, majlis habeh dah sume.Dah siap kemas sume, kemas barang sendiri, pastu siap2 nak balik plak.

[dier ni posing je lebih]


[lepas penat2 kemas]


[sebelum balik]


[kat jambatan gantung nak masuk kampung]


SK sg mas yang best!

Banyak yang nak cerite. Tapi tak larat nak taip2 sume. Ni pun lambat betul taip. Nak tengok gamba byk lagi, aku upload kat flickr nanti. Okeh??!!

5 comments:

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

smoga usaha murni yg dilakukan oleh kak diey dan sabahat2 diberkati Allah.

niat itu penting ya.

hoho. ckp mcm org tua. XD

Dyat said...

salam.

ya... ya...
adalah ia usaha kemanusiaan yg mulia.
tahniah!

littlewonder said...

salam everybody..

azeem>>

insyaAllah. betul2, niat kene betul.

ah, azeem dah tua!hahaha

dayat>>

oh.macih..
=)

Ziha's de purple said...

wah..best eh dpt jd fasi..ble kte nk bgabung jd fasi??mst best klu kte wt bsm2 kan??huuhuu...
D..kamu di tag..haaa..cpt jwb!!

alonq_exe said...

^ Ziha, boleh la arrange untuk junior2 sekolah dato'. Ahaha.