Nov 24, 2008

the world stop for a moment when a woman cry




salam n selamat sejahtera

kawan pempuan korang ske nanges?adek pempuan?mak?isteri?tunang? awek?mesti ade kan.tapi mmg kebiasaannya yg ske menanges mmg la org pempuan kan.lagi pulak, tanggapan org, besela tu kalo pempuan menanges.jiwa lembut la kate kan.hoho.

laki nanges?

uiihhh,tak macho arrr ei,

ko kan laki, kene ar kuat sket!!



aa, takpelah, ak takmo komen pasal laki la kan.kiter citer pasal pempuan je. lagi pun senang sket cite pasal kaum sendri.haha

kenape org pempuan senang menanges??

owh, dato' dr fadzilah kamsah cakap, ade 5 punca pempuan menanges.meh2 tgk sbbnye:

1. mencuci mate
-yang ini ak baru dgr nih.sbbkan org pempuan de kuarkan bahan kimia time stress, so Allah jadikan tangisan tu tuk dier releasekan bahan kimia tu. subhanAllah. rupenye,baru aku tahu.patut la aku kuat nanges.ehehe

2. kurangkan stress
- mestila kan, bile pas nanges tu sure lege kan??kalo aku terlalu tensen ngn study atau keje, tapi tak tahu nak bt ape, ak akan tepon mak n nanges2 kat mak.waaahh, puas nye rase.hoho

3. emosi yg teruja
- bile emosi yg di rasai tu terlalu melampau, cnthnye, gembire yg teramat, sedih yg sgt2 atau terharu ke, ha..pempuan senang mengalirkan airmata sbg ekspresi perasaan dier tuh.

4. penyesalan atau keinsafan
- nih kate dr fadzilah kamsah, dikategorikan sbg tangisan yg berkualiti kalo tangisan keinsafan dan penyesalan dialirkan kerana Allah.

5. ugutan emosi
- ha, yg nih, antare jugak punca pempuan menanges. sebab nak ugut org yg menengok atau mndgr tu supaye cair atau cuak atau kelam kabut atau ikut sedih skali. cthnye, cam adek korang la bile nak suh mak korang belikan mainan ke, tak dpt je terus menanges. sbb mak korang malas nak layan dier nanges tu, haaa..belikan jugak la kan.hoho.





tau dah?haa..so ape nak buat kalo korang tengok org pempuan nanges?


1. korang janganla sekali2 cube nak tnye orang yg tgh nanges tu, ei, knp menanges ni...?
haa..mmgla org tu nanges kuat lagi.ape yg korg leh buat, dgr je dulu.diam kejap.takpun bwk dier pegi jauh2 sket dari tempat kejadian atau tmpat dier memule nanges.

2. kalo dier nanges tu sbb tensen ke, sbb marah ke, dgrkan je walopon dier salah ke,bnde yg dier ckp tu tak betul ke, biar dulu, bile dier dah slow sket, barula korang cakap pepe kat dier.

3. tapi, jgnla bt2 tak tahu plak kalo org tgh nanges.nmpak kwn korang nanges, korang bt dono je.lagila org tu sedih sbb tak de orang plak nak pujuk dier.ehehe

4.kalo mak korang nanges cthnye, peluk dier, pegang tangan dier sbgai menunjukkan rase kasih sayang korang,org yg menanges tu akan rase lege sket sbb ade org care n amek berat.

5.aa, kalo korang ade bt org menanges ke, pujuk la dgn memberi adiah ke, bt something special ke. org pempuan mmg sng digule2 kan dgn hadiah.betul ni, tak tipu!


kesimpulannye dari sini, orang yang bahagia atau gembire tak semestinye tersenyum tapi
orang yang tersenyum, insyaAllah gembire.jadik kite manyak2 kan senyum eih.rase2 nak nanges cbe try senyum dulu.=)




3 comments:

Dyat said...

salam,
title entri ko ni, wat aku tringat judul lagu feymes Bob Marley, "No Woman No Cry"...

dulu aku ingat maksud lagu tu 'takda prempuan takda la menangis'...

skang dah besar baru tau maksud tajuk lagu tu sbenarnya 'jgn prempuan, jgn menangis'!

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

ni statement xley blah
"kalo korang ade bt org menanges ke, pujuk la dgn memberi adiah ke, bt something special ke. org pempuan mmg sng digule2 kan dgn hadiah.betul ni, tak tipu!"

haha. ada2 je kak diey.

tapi suka sy katakn, lelaki yg menangis bukan lah lelaki yg lembut atau kurang power.

air mata bukan nya simbolik kepada kelemahan tetapi kpd keinsafan seseorg terhdp kesalahan yg telah dilakukan dan ada kalanya terhadap kegembiraan yg tak terkata. maka teriyak lah beliau.




hohoho

littlewonder said...

salam everybody

dayat >>

owh, dayat, aku pun baru tahu la!

hehe

betul la tu..


azeem >>

ho kamu, haha
pempuan ske hadiah, bkn materialistik, tapi mmg gitu
hahaha

owh, kenyataan saye tu tk brmaksudkan lelaki lemah bile mnangis dan saye stuju ngn pendapat kamu, betul2