Nov 14, 2008

Marah ye?

salam n selamat sejahtera..

kenape ni..marah2 ni..kenape..

dia buat ape?sakit hati ea..


tak suke?sebab tu marah ea?


diorang tak faham ke awak tak nak?habes awk cakap camne?bt ape?




bile korang marah, cube try nih:-

1. Amek air semayang
kalo situasi korg membolehkan korg amek wuduk, dialu2 kan buat. sbb nyer ble kite tgh marah, panas je hati tu kan, bagi kene air, baru sejuk.kan??hehe

2. istighfar
bile marah ni, tak lain tak bukan yg bagik tambah panas tentula syaitoon tuu, jadik, kte same2 bykkan istighfar semoge tak timbul tindakan2 sampingan bile kite rase marah tu. takde la jadik kes org len kene maki ke, kene pok ke.

3. kalo tgh bangun, duduk.kalo duduk, berdiri
bile dok tgh2 marah2 tuh, kalo korg tgh berdiri, dudukla kejap. Tuka position sbb mase tgh marah tu, tegang segale macam urat kat bdn kite ni ha, jadik duduk kejap.bagi cool, bagi slow sket degup jntung yg cm nak terkeluar sbb marah kan. kalo tgh duduk, berdiri.kalo nak lagi oke, baring.tido terus.hehe.terus lupe.

4. tarik nafas dalam2
hmmmmmmmmppppp....fuuuuuuuuuuhhhhhh.tarik nafas.hembus.tarik lagi.smpaila korg rase korg da lege sket.kasik byk sket oksigen masuk,cmtuh barula otak leh berpikir ngn waras.kan?




5. bace quran atau buku atau ape saje yang bermanfaat
sebaiknye begitulah. lagi best kalo kite bace tafsir. dok tgh2 marah tu, Dia bagi petunjuk, kene lak kat ayat yg penyejuk ati. reda sket marah tu.

6. cakap ngn kawan
g kat kawan yg salu sejukkan ati korg tu. ade kawan yg leh pujuk time kite susah ati, ade yg jenis suke bagi nasihat,ade plak yg akan motivate kite, pilihla yg mane2.jgn plak g carik org yg korg tgh marah plak yer.




7. telefon org-orangan
telefon mak ke, adek ke, awek ke, pkwe ke.hehe.telefon la sape2 yg korg senang berckp. yang leh bt korg tersenyum, gembire, yg leh dgr masalah.

8. senyum
senyum.senyum je.tgh2 marah tu, cube korg try.siyes, mmg cepat baek.kalo bengis2 pun,bt ape, tak comey pun??

9. bt bnde yang korang suke
g la, makan ke, duduk2 ke, siram bunga,tulis blog.g men beskal, badminton, jalan2.macam2 kan.korg pun tahu ape yg korg suke. bt la mnde yg baek2.jgn bt mnde yg tak elok, nnti brtmbah plak marah2 korg tuh.tak abeh marah yg tadik, dtg la marah laen. DIA marah lg teruk.

10. tgk pemandangann
tgk laut, tgk muke mak ayah.tgk UMP yg cantek nih.jalan2 pusing2 tgk org joging petang2,lalu blok baru bt tuh, lalu kat lab kimia.pusing lagi sekali.ha, cantek kan UMP??kuikui



11. dengar lagu

dengar lagu.slow ke, rock ke, jiwang ke.rnb ke.keroncong ke.ape2la,korang pun ade minat masing2.bukak lagu kejap. kalo leh, nyanyik sekali. nanti korang lupe la kejap marah korg tuh.silap2 siap berangan nak masuk mesian idol lagi tuh.




marah lagi ke?




p/s: mekaseh mek n mok cik, sudi dgr saye marah2 tadi.hehe.oke2, pasnih tak marah lg dah.


5 comments:

iR_OnE sHaH said...

jangan marah2...
nnti cepat tua yea kak long...
hihihi...
walopon kak long dh tuwe...
sbr skit la yea...

imie said...

howh... suda ada blog pula... hahaha...

Dyat said...

salam,

uiit. bila nk hapdet entri baru?
ni ayat tanya ye bukan marah...
hehe...

ana MoHD aMiN said...

ak rskn...no 6 & 7 tu utk ak sbnrny haha...jgn mara proton saga...

littlewonder said...

salam everybody

irwansyah >>

oih, saba2 nii..hoho

hilmi >>

hei, haah, dah ade da la,ko je tk perasann..hehe

dayat >>

aku update dah ni.hahaha

amin neng >>

hahaha..ko ni!