Mar 26, 2009

Ikhlas Learning

Assalamualaikum Warahmatullah n Selamat Sejahtera




Ikhlas learning? Ni la ustaz bahasa arab aku sebut kat kelas hari tu. Masa tu ustaz tengah briefing kat kitorang sebab dia ade evaluation next week nye. Jadi ustaz ceritala, macam2 cara sekarang orang guna dalam teknik2 nak ajar student ni. Student centered learning la, problem based learning la, Ikhlas learning takde?

Ikhlas learning. Orang yang mengajar ikhlas memberi ilmu, orang yang belajar ikhlas menerima ilmu. Baru la berkat. Gitula kata ustaz.

Ustaz tak komen panjang. Tapi memang sangat tertarik ngan komen ustaz tu.


Makcik aku cikgu. Dia pesan kat aku, kalau belajar, lepas belajar tu, jumpa cikgu kejap, pastu minta halal ilmu dan minta dia doakan. Aku pernah buat, tapi tak constant.
Tu perspektif cikgu yang mengajar, yang memberi ilmu. Bagaimana kita pulak?


Pernah sekali tu, aku bengang sungguh dengan sorang tenaga pengajar aku. Aku cerita la kat rumah, kat mak abah, adik2. Abah komen, cikgu tu tak profesional, bawak masalah ke tempat kerja. Angah, sebab dia tengah belaja kat maktab, cakap plak yang cikgu tu tak belaja skil nak handel emosi dia. Dia sendiri, tengah study untuk mengajar sekolah rendah ada belaja macam mana nak kawal emosi bila dengan pelajar.

I wonder. Kenapa mengajar kalau takde rasa nak berkongsi ilmu?


Pernah sekali tu, mak tanya kat angah, kalau tiba2 dia berhadapan ngan pelajar yang nakal, tanak belajar, kurang ajar. nak buat caner?


Memang. Ada orang belajar setakat memenuhi rutin biasa je. Takde rasa langsung yang belajar ni satu dari tanggungjawab dalam hidup kita. Buat sebab sume orang buat benda yang sama. Habiskan, pastu keje, pastu segala ilmu yang dapat tu lupa begitu je. Bak kate Encik Rozaimi, Ketua Program Biotek kitorang


" U all ni belaja, habis sem tu, habis terus ea? Amek konsep let bygone be bygone la ni.."

memang la disambut oleh gelak tawa kitorang. Tapi dalam hati terasa gak. Haish, tak grad aku ni nanti, tak lepas EAC.hohoho.

tapi tu la. nak menanamkan rasa, belajar tu, tanggungjawab yang besar, bukan perkara main2 atau sampingan. Mengambil ilmu untuk dimanfaatkan, diamalkan dan dikongsi. Bukan senang.


Mungkin patut bertukar cara, baru ilmu senang masuk kot. ;)

2 comments:

pearljeetkaur.mann said...

ikhlas learning...interesting...

hw not to let 'bygone b bygone' *thinking*

Camne ek d...nak tukar cara camne???

Dyat said...

salam.

ko amik arab - ust abdul kamil ke?
beliau mmg best... suka share citer... best best