Nov 3, 2008

cerite budak, kak dan 'mak student'



salam n selamat sejahtera...

tersebut kisah di suatu petang yang membecakkan ketiak, lebeh kurang 4.00 petang lah..

budak masuk ke dalam kedai.budak nampak ade sorang budak membeli aiskrim.hmm, comey gak budak nih.sejuk sket ati aku. budak nmpak sorang makcik tgh menengok2 barang.aish, mak sape la datang melawat nih. untung betul, ade jugak org dtg menjenguk time2 exam nih. nak fotostat. budak masuk ke dalam kedai, dan berjalan masuk ke bahagian belakang kedai.alamak, takde orang la plak.bleh tak ak fotostat sendiri je.budak bergerak ke depan semule.

budak: kak, nak fotostat leh? budak bertanye sambil mencari2 kipas di dalam kedai.


kak: tggu jap ea dik..


budak: okay, budak menjawab sambil tersenyum.budak melihat sekeliling.owh, ramainye orang, akak nih keje sorang je ke.kesiannye.takpela, tggu kejap.budak duduk di bawah kipas kedai. huii..panasnye hari nih..berkate2 budak dalam hati sambil mengipas2kan tangan di kertas walopon tak rase anginnye pun.


5 minit berlalu. budak melihat kak sibuk melayan pelanggan laen.aish, dier ni igt ke tak.ak nak fotostat nih. takpela, tggu kejap..budak bergerak ke arah peti sejuk kedai. ai, rase cam nak masuk je dalam peti sejuk tuh.macam best je, budak berkire2 dalam hati.


3 minit berlalu.


budak bertanya kepada kakak. kak, nak fotostat?

kakak terkejut melihat budak.
eh?takde orang ke kat belakang ke dik?
la?ade orang ke kat blakang?cis, buat penat je ak tunggu kat depan. budak rase panas je dalam hati.nk tergelak pun ade.

budak brjalan ke tempat fotostat.
eh, ade orangla.laa,orang ni keje sini ke?ak igt mak student mane. budak rase nak tergelak dalam hati.bila semakin dekat, budak perasan orang tersebut nampak jauh lebih muda berbanding kali pertama dier nampak tadik.

budak: kak, saye nak fotostat ni kak. em, ade pemadam tak?nak padam sket nih..
budak bertanye kepada 'mak student' tersebut sambil cuba menyenyumkan diri sbb terase muke kelat dari tadik.

'mak student': dik cari la dalam bekas tuh, ade tak.

budak: okei. budak, mencari2 di dalam bekas bulat. budak tak nampak pun bentuk2 pemadam kecuali sepit kertas yang berlonggokkan. mane pemadam nih.tolongla, aku nak cepat.budak tengok lagi.aish,takde pun pemadam.

'mak student': ade tak dik?


budak: tak de pun kak?
budak menyerahkan bekas tersebut kepada akak

'mak student': nih ha dik, cari caner..

budak: owh..
pemadam tu kale merah.cis, ak tak expect pun pemadam dier canggih sgt smpai kale merah.stabilo plak tuh.dehh, bakpela ak tak nampak.budak pun sibuk memadam sket contengan kat kertas.

budak: em, ni dier kak..dah. budak menyerahkan sambil mengukir senyum di bibir. (hipokritnye budak)


'mak student': dik nak fotostak A3 yer?


budak: haah,emm..akak buat..emm, 2 copy la ea.


tibe2 'mak student' tuh mengambil semule bekas bulat tadik. dier mengeluarkan sume isik2 dalam bekas bulat tersebut.

'mak student': haiii, byknyer sepit dalam bekas nih. boleh jual balik dah ni..

budak: (senyum lagi)


'mak student': adoi, ade plak yg rosak plak nih. ('mak student' mengambil sebiji sepit). kene betulkan nih, boleh la gune balik. ('mak student' cube membetulkan sepit tersebut)


budak: (tercengang.ape dier buat nih?)


'mak student': haa..boleh pun. hei, budak2 ni, men campak je sume sepit dalam bekas nih. cube susun sket. ('mak student' mengemas2 pulak bekas2 bulat len)

'mak student': eh, ade gule2 la. ('mak student' ternampak gule2 halls kat dalam satu bekas bulat lalu mengambilnye). hei, saje je budak2 ni letak sini. nak bagi kat aku kot. ('mak student' tergelak smbil memandang kepada budak)


budak: (wut the fish???)


'mak student': (mengambil gunting dan cube membukak gule2 tersebut). sedap tak gule2 ni?


budak: mm..haah. sedap..budak jawab sambil tersenyum.


'mak student': nak?


budak: takpela,hehe.. (weihhhhhh, ak nak cepatlaaaaaaa!!!!)..mm..berangin gule tu kak, sedap.


'mak student': iyer?('mak student' sudah memasukkan gule2 tersebut dalam mulutnye)


budak: mm..hehe..
'

mak student': hah, awak nk fotostat ni yer tadik.('mak student' merujuk kepada kertas di atas meje). nih kenape tak fotostat sume? tak nampk la bhgn berlipat nih. 'mak student' tuh bertanye plak


budak: aa, mmg tanak bhgn berlipat tu, sbb tu lipat.(weiii, fotostat je la, ak nak cepat nih!!!)


'mak student': habis, nnti tak nampak sume?


budak: aaa..mmg tanak pun bhgn tuh..budak senyum ke arah 'mak student' tersebut. (budak rase nak menangis. apekah?? ak nak cepat nih)


mak student gelak dan pergi ke arah mesin fotostat.


budak: (huh..lege)


'mak student': bayar sini yer dik, tk yah g depan. 20 sen satu helai. sebab A3

budak: ha, oke2...(smbil menghulurkan duit ketas)


'mak student': ala, tkde duit kecik la dik..len kali je la bayar.

budak: (hah??pulak???)


citer ni takde kait mengait ngn orang2 yang p ina shoppe kat UMP. sekian, terima kasih.



6 comments:

alonq_exe said...

Apakah?

littlewonder said...

ape nyer?haha

-peace4life- said...

hahaha...senget...ciannye budak tu..pdn muke die..suke2 je cop org len 'mak student'..kn da kene cmtu..haha

littlewonder said...

hui yana, bukan ak sengaje nk bahasekan dier mak student,ko tgk sendiri ar..hoho

tuh muke ketat semacam.haha

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

apekah ini?

kisah INA SHOPPE ka? adeh.

littlewonder said...

hoho.haah.

kenape??