Jul 14, 2009

Better Man




Assalamualaikum Warahmatullah & Selamat Sejahtera

Baru2 ni, aku ade terbaca satu artikel pasal The Dad's Effect, mengenai kesan peranan ayah kepada anak2. Kebanyakan isi kandungan artikel tu memang dekat2 sgt la terasa di hatiku ni. Pastu plak aku bace kat sokabar tengahari tadi kot pasal 'kejayaaan' kot saintis2 ni mencipta air mani. aaa? tak paham aku. aku tak dapat bayangkan kalau ade baby2 ni lahir takde ayah. da la sekarang memang banyak kes2 mak pregnant sorang2 pastu beranak sorang2 pastu anak tu buang2, entohle tak paham aku.

Mera daddy name, Nordin bin Mohammed. Ayahku seorang PM tau. PM. Polis Merin.hehehe.
Aku takde la anak yang gedik2 manje ngn abahku ini. Biase2 je. Lagi kan aku ni anak sulung. Mak kata, aku ngn abah ni same2 panas. Tu asek betekak je kalo jumpe. Hoih. Memang pun. Aku mempunyai banyak sejarah hitam bertegang urat leher ngan abah. Ade je aku tak puas hati kat abah. Abah pun same, ade je tak puas hati kat aku.hehehe.Pantang aku bagi pendapat, ade je abah bangkang. Sampai kecik2 ati aku ni.

Yola. kalau pas betekak2 tu mule la air mate aku ni lajus je mengalir. Pastu mengadu kat mak. Dan sekonfimnye lepas tu aku kene lagi. tapi kene nasihat la. Mak salu pesan, kene hormat kat abah. Kalau kite betul sekali pun, kene hormat jugak. Sebab dia orang tua kita. Mak gtau jugak, ko kan tau long, abah tu sensitip sekali orangnya.

uuii.betul..abah memang cepat tersentuh. Korang penah tengok cerite tak pasal 2 orang adik beradik yang miskin tepakse bekongsi kasut nak g sekola tu? Cerita iraq ke iran ke aku tatau la.tapi belah2 sane la. Abah bergenang air mata tau tengok cerite tu. Tapi memang sedih pun. Aku nangis2 tengok. Sambil dier dok sedih2 tu, abah pesan kat kitorang, haa..tengok tu, ade lagi miskin lagi, susah, kasut pun takde. pun rajin lagi belajar. ingat tu.. Pastu aku ingat sekali tu, aku tengah bace ciken sup for the soul, pastu aku bacekan la kat abah satu cerita yang best dalam buku tu. Tu pun abah bergenang air mata gak. Abah ku bukan kememeh tau! tapi abah sangat la cair hati lagi2 dengan cerita yang pasal kemanusiaan ni.

Sebab tu la aku tak kisah pun pasal laki2 nangis ni. Sape kate laki takleh nangis. Nangis je la kalau dah sedih. Tapi tengokla pasal ape. Kalau setakat tengok cite hindustan tu tapayahla. Buang karen je.hehehe.

Ha, paal betekak2 ngan abah semula. Apa yang aku perasan, sebab aku rajin betekak ngan abah, pemikiran aku sekarang ni, tak banyak beza ngan abah. Perspektif aku kebanyakannya lebih kurang sama je cam abah. Dalam aku bergado2 tu, memang aku sedar, aku respek habes ah cara abah tengok satu2 perkara. Memang len. Pada aku, pemikiran camtu, orang laki2 je ada. Kalau bab2 logik akal, berdebat2 ni. Bagi je kat abah. tapi kalau bab2 perasaan ke ape ke, aku rujuk kat mak je la.hoho.


Aku paling suke kalau aku balik kampung time kat meja makan. Mase tu la kebanyakan masa habis berbincang. Macam2 hal. Dari isu politik negara sampaila politik kampus. Abah boleh cakap pasal2 ape je pun. Kitorang penah melawak, suh abah jadik ahli politik je la. Tapi tu la. abah banyak ckap ngan kitorang je la. Ngan orang len, susah sket. Paling best sekali kalao abah dah bukak tazkirah, ape lagi, memasing cabuuttttttt.haha


Walaupun kalo kat tepon, abah takdela banyak cakap ngan kitorang. Kalau die nak marah pun,Dia tengok ngan mata dier je. Tu pun kitorang da takut.hoho. Korang nak tau, ayah aku pakai sistem hukuman camni dulu. Kalau ade sesape buat salah, dier kumpul je salah tu. Smpaila satu hari tu ade orang buat salah paling besar. Memang siap. Satu je mende kuar dari mulut abah."Malam ni beratur!" Pastu malam tu kene beratur la. Dari besa ke kecik. Tak kire ade salah ke tak. Hulur tangan. Piaaapp! hahaha. Kene rotan. Kengkadang lagi best. Yang paling kecik tak kene. Nanti abah tanya kat adik bongsu aku, " Elis, ni along nak bagi berapa ni?"hohoho.


Kalo cerite pasal abah, memang la tak habeh. So, aku nak tutup dengan dedicate lagu better man kat abah~ yeay!





3 comments:

~OcEaNuS~ said...

diey, nk pnjam reader's digest! heh

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

wah. kak diey pembaca kental reader's digest!! hebat la kak diey. mesti speaking longang gilo2 punya hebak. hehehe.

anyways, spe kata lelaki takleh nangis?

bergantung kpd keadaan la.


klu nangis sbb org curi barang or sbb kena pukul. tu mmg shyt la.

littlewonder said...

salam


nana>>

sekejap je awak bace yek!


azeem>>

takdenye, kalo de sen, bleh ar nak beli sokmo.hoho.

betul2, sape kate laki takleh nangis.