Apr 8, 2009

Murah ka?

Assalamualaikum Warahmatullah & Selamat Sejahtera


Menghargai dan dihargai.


Aku sangat suka bahasa Inggeris. Terutamanya masa aku sekolah menengah dulu. Setiap kali cikgu English minta buat karangan, aku memang bersungguh-sungguh buat. Selalunya aku memang suka mengarang cerita. Banyak terpengaruh dengan bahan bacaaan aku masa tu la kirenye.

Masa aku amek SPM, adik aku no dua, angah, amek PMR. Dia ada masalah sket ngan english dan selalunya dia akan mintak tolong aku.Mase mula2 memang aku malas nak tolong sebab aku tak berapa baik ngan dia, asyik gaduh je. Aku ingat sekali tu, Angah kene buat ringkasan karangan aku rasa. Summary ar. Dia tu kaki tido awal. Sepatutnya dia nak buat sebelum dia tido,pastu last2 dia tak sedar diri, sampai la esoknya, hari dia kena hantar benda tu. Aku sebilik ngan dia mase asrama dulu. Sat lagi, pagi2 tu, tengah aku sibuk2 nak bersiap g kelas.Dia suruh aku buat kan sebab dia tak reti. Huihhhh, mengamokla aku pagi tu. Gila2 ngamoknye. Sampai budak2 dorm aku pun terkejut tengok aku marah camtu sekali.Ye ar, manela derang pernah tengok aku marah. Kalo aku ingat balik, kesian gile kat adik aku. Nangis2 dier, tersedu2, kene marah pastu dengan risau tak siap keje sekolah lagi. Garang gila aku. Pok pek pok pek, aku buatkan keje dia tu.

Tapi aku perasan, sejak aku marah dia tu, dia tak buat lagi dah. Tapi dia akan mintak tolong awal2 kalau dia tak tahu. Aku ni plak rajin ar gtau dier aku suka kelas English aku. Kalo aku dapat markah oke untuk karangan aku, aku tunjuk kat dia. Nak motivate dia la kirenya, cakap dia pun boleh buat jugak, tapi dengan syarat, kene rajin. So, setiap kali aku ada homework karangan english kena buat, aku tunjuk kat dia bila cikgu dah habes tanda dan suh dier tengok sekali kat mana cikgu betulkan salah aku.

Habis SPM, aku duduk rumah, dia sambung belaja kat TIGS. kat batu pahat, tinggal ngan makcik aku. Ada la sekali tu aku datang jenguk dia, teman dia la kirenye. Sekali tu, aku dapat tahu, buku Essay writing aku masa tingkatan 5, dia bawak sekali. Aku tanya la kenapa. Dia cakap, dia suka baca karangan aku. Best dan dia cuba nak terer english camne aku boleh buat. Dia buat karangan2 aku tu sebagai rujukan dia la kirenya. Depan dia, memang la aku iyakan je. Tapi dalam hati aku, TERHARU gila. GILA TERHARU. Aku rasa aku tak seberapa pun,cam cikai je, tapi di beri penghormatan sebegitu sekali. Aku tak kisah, orang kate,dia tu adik aku, memang patut laa. tapii...

IF I CANNOT GAIN RECOGNITION FROM OTHERS, WHO ELSE I EXPECTED TO RECEIVE EXCEPT FROM MY LOVED ONES?


U know, people who loved us unconditionally, is people who really knows us. Bayangkan, adik2 korang tu, yang tahu perangai korang, tido tertonggeng ke ape, suka marah2, suka mengarok, tahu perangai korang yang malas basuh pinggan. Still terima korang seadanya. Mereka tahu, the baddddddesst side of you n also the bestest that might not known to others. Still they love you.

Masa tu, aku tanamkan satu semangat dalam diri aku, kalau aku tak bleh jadi idola untuk orang lain, tapi as long as adik2 aku idolized me, Its enough. More than enough for me. This people, who really loves u, no matter your family or your closest friend, they found something inside you that make you really shine from others. As if there is nobody, nobody but you.



I really miss them. My sisters n brother.




p/s: angah sgt terer english sekarang. Aku nye english da merudum. Ngan budak kecik ke, kucing pun dia tale cakap english gak.senget betol.

7 comments:

ziha said...

hahaa..mmg la karangan diey ms skola dlu best..i admit dat..
tp 2la..npe la diey xamek english literature cm owg..
klu x..mst kte cop d 1 grup ngn kte..haha..
smpi skrg ni xabes2 ngn creative presentation..kte tgh nk wt musical broadway 4 sok ni..huhu..br nk bltih...

~OcEaNuS~ said...

yg pnting byk praktis kan..
dulu ngn adik slalu men scrabble ngn kitorng wat MTV show sndiri dlm bilik. blagak mcm VJ interview artist, in english. haha. was fun~

and reading. LOTS of reading :)
sronok blaja bhse lain kan. let it b english or french or spanish or arabic or anything.

Atiqah said...

hai sy kwn ziha..srnok bce entry awk yg ni..tol la ckp kak ziha nape la awk x amik english?? hm tp x pe..byk g cre nk mntpkn english x smstnye kna ambk program english..tp seriously eng literature kat ukm sgt mantap, best, havoc & yg seangkatan dgn nye la..hehe..(lebey2 lak pujinye)..btw..sy pun sllu mghdpi situasi yg sme ngn awk mse kck2 dlu..sllu mrh2 adk sbb dorg lemah english..huhu teroknye kakak.tp skrg ni adk sy lbh pndai arab dr sy..die terpesong skt la pas kna mrh..hahaha..pe pun good luck kat awk..slmt berkenalan.

Mr Gee said...

to oceanus.. seriously?? girls playing game like that huh? hehehe.. i feel like kinda itchy in my stomach.. hehehehehe... and btw diey, nice enty, i like them (^_^)

Dyat said...

salam,

hoho... dahsat2...
korang adek bradek...
aku suka gak time mengarang masa untuk merepek... kuikui...

penggunaan perkataan 'the bestest' dlm post ko ni... ni mesti terpengaruh ngan wordplay jason mraz...

~OcEaNuS~ said...

to pojie: tu time aku kcik lg kot.bese la msuk dapur jd chef, masuk bilik jd tv host plak.haha

ziha said...
This comment has been removed by the author.