Mar 31, 2009

Stencil Design Shirt

Assalamualaikum Warahmatullah & Selamat Sejahtera

Aha! hari ni aku nak kongsi, camne nak bt stencil design shirt. Actually, untuk kelas Public Speaking minggu ni, kitorang kene buat demonstrative speech. Jadi, sebab dah lama teringin buat bende ni, aku pun buatla. This is really my 1st time doing it, and i really enjoyed it!=D =D

Basically, you need:

1. Fabric paint.
2. Plain shirt
3. Hard plastic @ freezer paper
4. Knife
5. Water color brush
6. Old newspaper @ cardboard

optional:
1. Potato
2. Marker
3. Glitters
4. Button

#DESIGN

Sebelum buat pepe, mestila kene ade design dulu kan. Korang plan la nak tulis pe ke, nak lukis pe ke. Dah siap plan, apply design tu atas hard plastic tu, ataupun freezer paper korang. Macam aku, aku buat stencil alphabet. Aku print tulisan dari komp, tekap, pastu potong leklok. Senang je, putera pun leh buat.kekeke.

Cam kalo korang nak gune potato stamp, leh gak. Haaa..ni macam kerja pendidikan seni mase sekolah rendah dulu. Aku ptong bentuk potato tu jadi kelopak daun shamrock tu.Pastu korang leh ar men cop2 nanti atas baju korang tu.

#COLORING

Ha, ni the trickiest part. Kan dah de design korang tu kan. Korang letak masking tape, pastu korang tampal kat baju korang tu. letak leklok, ikot yang macam korang dah plan tu ar. Pastu, leh la stat kaler2. Mase kaler2 tu, kalo pakai berus, jangan plak korang kaler macam korang kaler lukisan tu. Korang kaler cam....emmm..camne ek nak cakap. Korang tekan2 berus tu supaye nanti kaler tu tak comot ar. Takla melimpah ruah.tgk camne aku buat kat bawah ni..



Ha, lagi satu, time bt tu, lapik belah dalam baju tu ngan sokabar ke, cardboard ke, kotak ke, kalo tak, sesia je la keje korang kalo kaler tu tembus belakang.

Pastu, korang leh ar gune potato stamp tu nak bt cop2 belah belakang plak ke. ikot korang ar. Korang potong dua, pastu buat ikot bentuk korang suke. Hati ke, bintang ke. ape2 la.




hati2 buat tu.messy sket. Make sure korang sapu rata2 kaler tu kat kentang tu. Cam aku, gune tangan je, sapu rata2 atas kentang tu bagi sekata. Ulang2la corak tu, ikot suke ati korang la.

Dan tak dilupekan juga. Korang boleh add kat baju tu, button ke, dekat tepi2 design tu, letak glitters ke. Memang cantik. Try ar!

# Bagila kat orang ke, pakai ke, siap da pun




Ngan Miss Yanie yang kesukaan dapat baju





4 comments:

Dyat said...

salam.
teringat zaman abis skola..
conteng baju skola dgn sain dari rakan2...

alih-alih jadi kain lap jua di dapur.

Waynelimited said...

kenapa setiap kali org post article, ada jer mamat bernama Dyat tu komen..
Cheap sgt..

ziha said...

Diey...wt kan owg satu! tulis miss hazam..ngeh2..

zahryanie said...

i sukerrr sgt!!!!
tak sempat lagi nak post entry bout this...thank you soo much anyway..to your other frens too :)