Sep 29, 2008

kueh2~~

salam n selamat sejahtera..

2,3 hari bz membuat kueh raye n mengemas umah, tk smpat menengok kompeter even salu online..hehe..cam byk sgt jer kueh raye buat., padahal bru dua jenis..

yay, luse raye, tpik sempat ke siap nih kueh raye??

nak share la skek resipi kueh raye yg simple mimple kat sini, wlopon takde sape smpat try pon..haha

nk buat cornflakes madu??

g beli,

seketul buttercup (250 g)
200 g gula aising (agak2 la, jgn byk naa)
emm..2 sudu besar, madu.. byk sket pun leh.
n lastly, cornflakes! agak2 la, dlm 300 g

to do:

cairkan buttercup ngn gule aising kat api yer,
pastu bile dh cair, masukkan madu tu..mase tu dah angkat dari api pun leh...
then, gaul ngn cornflakes, siap!!
masukkan dlm mgkuk kertas comel2!
bakar skejap n serve!
yay~siap dah!haha

satu lagik, aldon lamon (bak kate ema)

g beli,

buttercup lagik (gune 250 g gak)
gule aising 125 g
tepung gndum 300 g
tepung jagung 150 g
telur sebijik (pukul dulu)
badam kisar
coklat masakan

to do:

pkul mentega ngn gule, pastu masukkan telur tdik..
amek tepung gndum ngn tepung jagung, gaul hingga sebati,
kalo nmpak cm basah sgt adunan tu, tmbah la tepung skek..
pastu uli bulat2, masukkan dlm mgkuk kertas..
bakar dlm 15 - 20 minit..

pastu untuk cklat ats dier tu,
cairkan coklat masakan tuh, ngn mentega ataupun pencair coklat (ade jual kat kedai, kale putih cam lilin), mase nak pnskan tuh sbaik2nye jgn gune direct heating, tapik cairkan dlm air mendidih..means mgkuk vision yg korg gune tuh, msukkan dlm kuali or periuk yg ade air mendidih..

pastuh, tuang atas biskut yg siap bakar tadik, n taburkan badam kisar kat ats dier tuh, dah!siap almond london kiter!
tggu smpai coklat tuh sejuk tau~

1 comment:

EmcEE_SubZeRo said...

salam.


aaa. nk cornflakes madu! nak nak nak.