Sep 25, 2008

kAwaN mAkan Kawan?!!




Salam n selamat sejahtera

kawan mkn kawan?!! ade ke kawan mkn kawan?kalo dah kene mkn, lyak ke dipanggil kawan? cmtuh bek kate pemangse mkn mangse dak? tapi cmne plak kite kate kawan mkn kwan?dalam situasi ape sbnrnye?haaa..ak rase ak ade definisi baru tuk kwn mkn kwan nih...

hmm..have u ever feel out of place?rase cm tersisih atau disisihkan? dalam idup kite ni, kte sbnrnye sentiase cbe mncari org2 yang sekepale ngn kite, yg ngam ngn kite n kite cbe membina personaliti kte ngn kawan2 yg kite ade. mestila bes kan kalo ade org yg same taste, ske mnde yg same, setuju ngn pe yg kite pike, rase pe yg kite rase..tapi caner plak kalo kite bukan sbhgn daripade sume2 tuh n kite cbe try to fit in??

what if kte sbnrnye bukan la seorang yg byk cakap, atau ske berparti, atau ske stadi atau ske ckp mencarut marut, but in order to fit in the grup, kite melangkaui pe yg kite tak nah buat dan jadik org yg kite tak nah jadik?

kalo bnde2 yg kite tk nah buat tu baik, dat's not the case, mksdnye, kite mgkin berjmpe dgn kawan2 yg baik, yg bleh bwk kite ke kanan...sgt la beruntung dpt kawan cmtuh..seperti seorang yg ku kenal nih, oleh kerana persekitaran nye sgt psitif, berkawan ngn budak2 usrah, masjid, lame kelamaan dier pun jadik sbhgn drpd mereka. menurut dier, asalnye dier tak kisah sgt, tapi oleh kerana salu same2, tgk pe yg kawan dier tu buat, dier lame2 terikut dgn scr tk lgsg..kawan dier tak nah ckp yg dier nak org yg ak knal nih, ikut pe yg dier buat, pkai pe yg dier pkai, tpi org yg ku kenal nih, sedar sendiri n dier terbiase..alhamdulillah, tu influence org yg ke kanan...


haaa..kalo yg ke kiri sket nih caner plak?

what hppened to a friend of mine really confusing me..kdg2 cm tk sgke gak, ak tgk dier tu cm dah berjaye, hepi, cm ade prinsip sendiri but still facing this problem..oleh krane nak join sbhgn grup nih, dier bt mnde yg dier tak nah buat.. n dier rase sgt tertekan bile grup nih tak leh terime dier pon...smpai dier rase yg dier ni dipergunekan je.. n dier rase dier dh terpesong jauh dah dri dier yg dulu ( ak tk tahula smpai mne, tp ak rase tkdela jauh ngat)

siape kwn sbnrnye? ape yg aku fhm dn pe yg aku dah lalui.. kawan ni bleh dikatekan org yang ade ngn kite tak kirela mase kite sedih, gembire, susah, payah, senang, tergolek, terlungkup, berdiri, terime diri kite seadanye,dan sokong kite dlm ape jua keadaan..tapi skong tuh bkanla yg membawe rebah.. kawan bkan sekadar utk kite bergelak2 je, kalo nk enjoy, baru carik kawan, kalo nak nangis, baru g kat kwan.. dier leh kate sbhgn dr idop kite.. btul tak kalo kte nk tgk org tu caner, kte tgk kawan2 dier?

habis, kalo dah smpai pakse kite jadik sbhgn dari dier,jadik cm dier, buat mnde yg kte tak ske, yg bertentangan ngn prinsip kite...tu leh ke pnggil kawan? tu nak mkn kawan sbnrnye.. tanpe kite sedari, kite bt org rase, org tu nak jadik cam kite, nak buat pe yg kite buat, nak fikir pe yg kite fikir..mmg la kite tak pakse, tak ckp depan2, tapi kite sbnrnye yang telah mncipta situasi itu untuk dier..


umur2 cmnih ak rase, ak mcm da lali dgn sume2 nih, pahit manis berkawan ak da rse, stkat umur yg singkat nih..pasnih tk tahu lak caner..


pasal kwn yg ak citer tadik tu, dier mgmbil keptusan ntuk mmperbetulkan diri dier, tgk balik diri dier byk2..btulkan mane yg patut..n dier kate bile dier dah kuat, dier akan hadapi seme2 nih ngn yakin..ak setuju, n ak sokong 100% ngn keputusan dier tuh..ak tak kisah org cm dier tuh takde kawan, sbb ak tahu, dier leh berdiri sendiri n tak hrpkan org lain..

i really wish the best for u, fren...






huuuuuuuu....letih...

2 comments:

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

uih cikgu diey. kblakangan ni smakin kencang post entry ya. adakah ini hasil daripd menghitung hari utk pulang beraya? XD

littlewonder said...

hahaha..tak pun

idea yg byk kot?haha

dah smpei umah da pon azeemmmmmm...yeay!